Marshall Court Flats

Marshall Court Flats

January 2015
$5.2M

The Housing Upgrade Project (HUP) is a 20-year, $400m program to improve the social housing stock in Wellington. A partnership between Wellington City Council and the Crown, the program has included various large-scale projects. Maycroft Construction is proud to have been involved with several of these, including the $10.3m Hanson Court Upgrade and the $1.6m Regent Park Flats Enabling Project. read more

Maycroft Construction was awarded the initial contract for both the Marshall Court Enabling Project followed by the separate $5.8m Marshall Court Flats Redevelopment.

The Marshall Court Enabling Project involved:

  • the demolition of the existing four-storey, 46 unit apartment complex;
  • removal of redundant services;
  • and preparation of the site for the new development.

As the main contractor on the new Marshall Court Redevelopment, we constructed a four-storey building with two wings, 27 one-bedroom apartments and a communal space. In addition to the new building, the works included installation of underground utilities, mains water reticulation, car parks, boundary fencing, and hard and soft landscaping.  

The Marshall Court Redevelopment will enhance the lives of those who reside there. Furthermore, the modern architecture and landscape design adds to the vibrancy of the busy Miramar town centre.  

The development was recognised at the 2015 Wellington Architecture Awards in the Housing-Multi Unit Category, and the 2016 New Zealand Commercial Project Awards.


Location

Awards

2015 Wellington Architecture Awards: Housing-Multi Unit

The simple plan of this complex is well-resolved around a garden community area that is overlooked by almost all of the apartments. The use of circulation balcony spaces as private outdoor spaces is a feature indicative of the thought that has gone into the building. 

2015 NZ Architecture Awards: Housing-Multi Unit

One of society's challenges is to provide decent housing for its vulnerable citizens when there are many demands on the public purse. Social housing is a tough architectural game. In this project, client and architect have worked hard to produce safe and suitable pensioner hosing and, in the face of the usual budgetary constrictions, they have succeeded admirably. The L-shaped apartment complex overlooks a north-facing communal garden, giving the apartments a focus for social interaction, which is also encouraged by carefully planned circulation routes. The concern for amenity carries through to the individual one-bed apartments, in which a small footprint is ameliorated by the provision of verandahs on the outside and sliding screen doors between the bedroom and living room. The building, which is located close to shops and public transport, holds its site well and its facade modulation adds some vivacity to the block.  

2016 NZ Commercial Project Awards National Category Winner (Residential)

Judges Comments: "Designed to provide accommodation for superannuates these apartments provide a safe, high quality modern living environment with access to outdoor living facilities. The Contractor has gone to considerable lengths and has built an excellent project to high standards, with durable materials that will set benchmarks for future similar housing needs. Residents spoken to were very high in their praise of their new homes".

2016 NZ Commercial Project Awards - Silver

Judges commented: "Delivering a lot of “bang for the buck” the new 27 one bedroom apartments are high quality, modern living environments for superannuate tenants providing opportunities for social interaction within carefully planned breezeway circulation routes and private alcoves, overlooking a north facing communal landscaped garden".

read more